Aktualności Inspiracja Know How

W kierunku natury – trendy dietetyczne i moda na zioła

Modne produkty żywieniowe pojawiają się na rynku właściwie z każdym rokiem, a nawet sezonem, a osób, dla których odżywianie i zdrowy styl życia to najwyższy priorytet ciągle przybywa, oni też są pierwszymi odbiorcami i recenzentami pojawiających się nowych produktów, i to oni w dużym stopniu decydują o akceptacji przyjęciu przez rynek danego produktu.

 

W ostatnich latach niewątpliwym “must have” w kuchni każdego miłośnika zdrowego odżywiania były między innymi zdrowe tłuszcze zimno tłoczone z pestek i nasion oraz absolutny hit ostatnich lat czyli olej kokosowy, starożytne zboża, naturalne probiotyki, których źródłem są jogurty, kefiry i wracające do łask kiszonki, produkty zaliczane do tzw. grupy żywieniowej „superfoods”, rośliny strączkowe, a zwłaszcza soja i soczewica, przeróżne odmiany i rodzaje mlek roślinnych, a także bardzo modne od lat substancje słodzące pochodzenia naturalnego taki jak syrop klonowy, cukier kokosowy, miody naturalne. Świadomość żywieniowa Polaków wzrasta do tego stopnia, że dla większości ludzi produkty takie jak stewia czy ksylitol nie wymagają nawet wyjaśnienia co do pochodzenia i składu, to dobra wiadomość dla producentów. Wiemy również, że zamiast soli potrawy doprawiać lepiej jest ziołami, jak zresztą zalecają Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia w przedstawionej w 2016 roku nowej piramidzie żywieniowej.

 

Oprócz dbałości o jedzenie coraz częściej konsumenci zwracają również uwagę na to co piją. Większą popularnością cieszą się naturalne soki oraz woda zamiast napojów słodzonych i zawierających kofeinę. Częściej sięgamy po różnego rodzaju wody np kokosowe, aloesowe i koktaile oraz herbatki ziołowe, które pijemy już nie tylko z powodu bólu brzucha czy przeziębienia ale także jako napój stosowany codziennie, poprawiający nasze samopoczucie, wspomagający oczyszczanie organizmu, koncentrację oraz wprawiające w walce ze stresem. Co istotne zioła i mieszanki ziołowe działają skutecznie a ich 100 %-towe naturalne pochodzenie gwarantuje wysoką jakość i skuteczne, ale nie gwałtowne działanie. Pozbawione syntetycznych dodatków stosowane zgodnie z zaleceniami są bezpieczne i bardzo chętnie sięgają po nie osoby dbające o zdrowy tryb życia.

 

Herbatki i mieszanki ziołowe coraz częściej są odpowiedzią na zapotrzebowanie konsumentów oczekujących produktów naturalnych i bezpiecznych w stosowaniu jako zamienników, często syntetycznych, suplementów diety i substancji wspomagających. Szeroką oferta takich produktów dysponuje sklep zielarski Herballeaf.pl (Herballeaf.eu), który oprócz dystrybucji na rodzimym rynku, prowadzi sprzedaż swoich produktów także poz granicami Kraju, a którego asortyment stanowią między innymi mieszanki ziołowe takie jak Mieszanka Ziołowa dla Programistów, Mieszanka Ziołowa Wspomagająca Koncentrację, Mieszanka Ziołowa Uspokajająca, Mieszanka Ziołowa Łagodząca Zmęczenie Oczu, Mieszanka Ziołowa dla Zapracowanych oraz wiele innych mieszanek ziół odpowiadających na konkretne problemy klientów, mieszanki skomponowane są w taki sposób, że można je długotrwale i bezpiecznie stosować, oraz świetnie sprawdzają się w sytuacjach nagłych. W trendy wpisują się także zioła dedykowane konkretnym grupom odbiorców np. Różeniec górski bardzo modny ostatnio wśród sportowców lub coraz popularniejszy Rdestowiec japoński, którego działanie lecznicze jest zbliżone, a nawet bardziej efektywne niż właściwości prozdrowotne czerwonego wina.

Mimo, że zioła kojarzone są głownie z terapiami tradycyjnymi i ludowymi trendy i mody na nie pojawiają się równie często jak na inne produkty żywieniowe, jak mówi Właścicielka sklepu zielarskiego Herballeaf.pl biolog i specjalista towaroznawstwa zielarskiego Agata Groma

“Niektóre rośliny lecznicze są bardziej popularnie niż inne, wynika to z różnych przyczyn. Zwykle fascynujemy się tym co nieznane, egzotyczne, dlatego tak popularne są u nas ołudniowoeuropejskie i egzotyczne przypraw czy zioła. Zapominamy jednak często o roślinach występujących wokół nas które mają nie mniejszy wpływ na zdrowie i smak potraw które przyrządzamy. Dobrze pasuje tutaj popularne polskie powiedzenie „cudze chwalicie, swego nie znacie”. Można podać przykład bardzo popularnego w ostatnich latach czystka, pijemy go głównie aby oczyścić organizm z toksyn, ma ciekawą, ładnie brzmiącą nazwę, pochodzi z egzotycznych krajów, jest to pięknie kwitnąca roślina, oczywiście nie zniechęcam do picia czystka ani nie odmawiam mu wspaniałych właściwości, ale dla czego nie zastąpić do naszą polską pokrzywą lub innymi ziołami.

 

Podobnie jest z bardzo ostatnio popularnymi nasionami chia – możemy je zastąpić siemieniem lnianym. Wybór należy do nas. Roślin leczniczych jest tak wiele, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Zachęcam jednak do sięgania po polskie, naturalne zioła, występujące naturalnie w naszym klimacie i z tego powodu nam bliższe.”

 

Tym samym zwracając uwagę na kolejny modny ostatnio trend żywieniowy, którego zwolennicy zachęcają do diety zgodnej z zasadą, że człowiek jest częścią środowiska, w którym żyje, i w sposób ciągły poddawany jest jego wpływom poprzez pożywienie, codzienne społeczne interakcje, klimat i miejsce geograficzne, w którym żyje. W praktyce tak zwana makrobiotyka opiera się na naturalnym sposobie odżywiania, który kładzie nacisk na spożywanie produktów nieprzetworzonych, uprawianych lokalnie i organicznie.

 

 

Anna Federowicz

 

Link: http://herballeaf.pl

Komentarze