Inspiracja

Franczyza jako sposób na własną restaurację

asian_food

Otwarcie własnej restauracji to skomplikowany proces logistyczny. Można jednak łatwiej wejść na mocno nasycony rynek i szybko przebić się do świadomości klientów. Wystarczy postawić na franczyzę.

Zanim uruchomimy własną restaurację i wybierzemy franczyzodawcę, przemyślmy, w jakiej kuchni chcielibyśmy się specjalizować. Pozostajemy przy tradycyjnej polskiej kuchni, bliższe są nam włoskie, greckie, arabskie czy francuskie dania, a może bardziej preferujemy kuchnię chińską bądź jedzenie w restauracjach typu fast-food czy casual dining? Nasze kulinarne upodobania czy umiejętności powinny być jednym z najważniejszych czynników wyboru typu restauracji, która ma być naszym sposobem na wysokie dochody, zawodowy sukces i satysfakcję.

 

Restauracja bez doświadczenia, ale…

Jedną z głównych zalet otwarcia restauracji w systemie franczyzowym jest to, że nie musimy posiadać gastronomicznego czy menadżerskiego wykształcenia. Partner zapewni nam kompleksowe szkolenie w zakresie prowadzenia lokalu pod jego szyldem. Jednocześnie uzyskanie licencji wiąże się też z udowodnieniem, że mamy wizję tego, jak powinna funkcjonować placówka, najlepiej w perspektywie długoterminowej. Nie ma co ukrywać – bez odpowiednich predyspozycji i cech charakteru (m.in. przedsiębiorczości i kreatywności) oraz zatrudnienia doświadczonego personelu, który będzie świadczył wysokiej jakości usługi, pomysł na restauracyjny biznes może okazać się niewypałem.

Nasz partner zapewnia nam również wiedzę, doświadczenie, know-how z zakresu prowadzenia i zarządzania restauracją, system identyfikacji wizualnej. Ponadto udostępnia sprawdzone menu i receptury. Zwykle pomaga w znalezieniu i modernizacji odpowiedniego lokalu lub budowie nowego budynku. Może też oferować wsparcie  przy wyposażeniu restauracji. Franczyzodawca na bieżącą kontroluje działalność nowej placówki w zakresie marketingu i reklamy, IT, podatków, działań pro-sprzedażowych itp. Poza tym przez cały okres umowy analizuje wyniki restauracji oraz monitoruje, czy zachowujemy jakość i standardy opracowane przez sieć.

 

Ile na start restauracji?

Wysokość kosztów, jakie poniesiemy wchodząc we franczyzę, zależą od prestiżu i popularności sieci, z którą chcemy się związać oraz kosztów inwestycyjnych związanych z wynajmem/dzierżawą lokalu (tutaj znaczenie ma też m.in. metraż, lokalizacja) oraz jego adaptacją. Do tych kosztów należy doliczyć jeszcze opłatę licencyjną. Inwestycja zwraca się średnio po 3-5 latach.

 

Redakcja Proseed

 

Komentarze