Kariera

Dietetyk – ta praca popłaca

Częściej niż kiedyś interesujemy się zasadami zdrowego odżywiania i sposobami eliminacji złych nawyków. Nieustannie też walczymy z nadwagą – problemem, który pojawia się u osób w każdym wieku. To sprawia, że zawód dietetyka staje się coraz bardziej pożądany. Gdzie czeka praca na specjalistów?

Zawód: dietetyk

Główną ścieżką kształcenia dla osób, które chciałyby pracować w zawodzie dietetyka są studia dwustopniowe, zakończone uzyskaniem tytułu magistra. Możliwość ukończenia studiów I i II stopnia na kierunku dietetyka oferują m.in., takie uczelnie wyższe jak: Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Gdański Uniwersytet Medyczny, Uniwersytet Medyczny w Łodzi czy Uniwersytet Jagielloński w Krakowie. Z kolei osoby z wykształceniem medycznym lub pokrewnym mogą np. skorzystać z oferty studiów podyplomowych oraz specjalistycznych kursów z zakresu dietetyki.

Jest praca!

Pomimo że zawód ten jest profesją medyczną, niełatwo zdobyć zatrudnienie w placówkach, takich jak szpitale czy przychodnie. Korzystną alternatywą są natomiast firmy specjalizujące się w usługach z zakresu dietetyki i żywienia. Jedną z nich jest międzynarodowa sieć Centrów Dietetycznych Naturhouse, która posiada ponad 300 punktów w całej Polsce. – Rozwijając naszą sieć, nieustannie poszukujemy specjalistów. W Centrach Naturhouse pracuje blisko 400 dietetyków.

Aktualnie prowadzimy rekrutację na kilkanaście nowych stanowisk, zarówno w dużych miastach, jak i w mniejszych miejscowościach. Oferujemy m.in. zatrudnienie na umowę o pracę, korzystny system premiowy oraz bezpłatne szkolenia, przygotowujące do pracy z klientami – mówi Zofia Urbańczyk, Kierownik Departamentu Dietetyki i Szkoleń w Naturhouse.

Własny gabinet dietetyczny

Dużą pokusą dla absolwentów dietetyki jest możliwość założenia działalności i prowadzenie własnego gabinetu. Jednak brak doświadczenia, nieznane klientom nazwisko oraz silna konkurencja na rynku są znacznym utrudnieniem. Kompromisem może być założenie własnej działalności na zasadach franczyzy, czyli pod szyldem istniejącej już i uznanej marki. Firma Naturhouse ma specjalną ofertę dla osób z wykształceniem kierunkowym.

– W ramach programu Naturhouse-mini umożliwiamy dietetykom otwarcie placówki na zasadach franczyzy w mniejszych miastach do 20 tys. mieszkańców i prowadzenie działalności gospodarczej w formie samozatrudnienia. Taka osoba jest jednocześnie franczyzobiorcą, dietetykiem pracującym w punkcie oraz osobą zarządzającą swoim biznesem, co znacznie ogranicza koszty pracy – wyjaśnia Zofia Urbańczyk. Franczyza to w Polsce coraz popularniejsza forma własnego biznesu, atrakcyjna zwłaszcza dla specjalistów, którzy chcą realizować swoje plany zawodowe, a zarazem prowadzić dobrze prosperujący biznes.

Naturhouse

Komentarze