Know How

Jajko nie tylko na Wielkanoc, czyli 15 ciekawostek, które warto znać

HRS_wielkanoc_poprawki_5

Nie ma Wielkanocy bez jajka. Jak się okazuje, bez niego nie byłoby również imponujących dzieł malarskich czy budynków, jubilerskich dzieł sztuki i kosmetyków. Chociaż pozornie wydaje się, że o jajku wiemy niemal wszystko, okazuje się, że na stałe zagościło w kilku mniej oczywistych dziedzinach naszego życia, a jego właściwości mogą nam pomóc.

 

Co łączy jajecznicę z Narodowym Teatrem Wielkim w Pekinie? Omlet z Salvadorem Dalim, a papieża z brytyjską królową Elżbietą II? Odpowiedź jest jedna: jajko. Oto 10 ciekawostek o tym popularnym wielkanocnym symbolu, które warto znać.

 

Jajko w kosmetyce

 

  1. Żółtka jaj mogą służyć do stworzenia maseczek: kojącej, odżywczej czy wzmacniającej maski na włosy. Lecytyna, zawarta w żółtkach, to naturalny przeciwutleniacz o właściwościach: nawilżających, odżywczych i zmiękczających.
  2. Białko jaj ma silne właściwości odmładzające. Może być składnikiem maseczek liftingującej i oczyszczającej oraz płynu zmiękczającego do pięt, kolan i łokci.
  3. Rozdrobniona skorupka jajka dodana do odżywki lub lakieru do paznokci sprawi, że staną się one mocniejsze.

Jajko w sztuce

 

  1. Jajko było ulubionym motywem Salvadora Dalego. Ten sam motyw w swoich obrazach wykorzystywali m.in. Hieronim Bosch, Leonardo da Vinci czy Piero della Francesca.
  2. Jajka Fabergé to XIX-wieczne arcydzieła sztuki jubilerskiej z czasów Aleksandra III i Mikołaja II. Ceny carskich jaj, stworzonych ze złota, srebra, masy perłowej i rozmaitych kamieni szlachetnych, sięgają kilkudziesięciu milionów dolarów. Brytyjska królowa Elżbieta II posiada w swojej kolekcji trzy jajka Fabergé.
  3. Muzeum Salvadora Dalego w Figueres jest zwieńczone attyką w kształcie olbrzymich jaj.

Jajko w architekturze

 

  1. Jajko zainspirowało wielu wybitnych architektów. Budynki w tym kształcie zajmują mniej miejsca, co zdecydowanie obniża zużycie energii elektrycznej.
  2. Ratusz w Londynie, Narodowy Teatr Wielki w Pekinie czy Cybernetyczne jajo w Bombaju to przykłady budynków w kształcie jajka.
  3. Dawniej jaja wykorzystywano do tworzenia zaprawy murarskiej.

Jajko w kuchni

 

  1. Podobno każdy szkocki przepis zaczyna się od słów: „Pożycz od sąsiada szklankę mąki i dwa jajka…”.
  2. Kawa parzona ze skorupką jajka ma mocniejszy aromat i smak.
  3. Jajka można podać na co najmniej 30 sposobów: jajko na miękko, w koszulce, na twardo, po wiedeńsku lub szkocku.
  4. Jajko kurze gotowane dłużej niż 10 minut traci ponad 50% wartości odżywczej białka!
  5. Papież ma swój własny kurnik w Castel Gandolfo, letniej rezydencji papieskiej.
  6. Przepiórcze jajko gotujemy na twardo 3 minuty, zaś strusie nawet 70!

Źródło obrazka: [internet]

Komentarze