Know How

vb Zapytaj eksperta: wizja i misja w start-upie cz. 2

start-up-wizja

“Zapytaj eksperta” to cykl praktycznych porad dla przedsiębiorców. Autorem jest Richard Lucas – przedsiębiorca, anioł biznesu, mentor i coach.

 

pierwsza część artykułu o wizji i misji w start-upie

 

Firma sprzedająca kurczaki może mieć swoją kulturę, wartości i oferować wartość dodaną klientom. Załóżmy, że jest dobrze oraz spójnie zarządzana i wyobraźmy sobie właściciela/managera wprowadzającego nowego pracownika w obowiązki, kiedy to wykłada załodze najważniejsze dla niego rzeczy. Jeśli przedsiębiorstwo ma swoją misję i wartości, najłatwiej je zobaczyć podczas wdrażania nowego pracownika. W przypadku budki z kurczakiem, może to wyglądać tak:

„Sprzedajemy świeżo upieczone kurczaki w konkurencyjnych cenach jako lunch i posiłki wieczorne ludziom kupującym je w drodze do pracy i tym, którzy mieszkają i pracują w okolicy. Zależy nam na stałych, powracających klientach. Nasza oferta celuje w osoby nie mające ochoty gotować, głodne, śpieszące się, lub te, które nie miały czasu zrobić zakupów. Mamy kilka stolików, by klienci mogli zjeść na miejscu. Wszystko zawsze musi być czyste, higieniczne i uporządkowane. Jeśli zajęty jest więcej niż jeden stolik, szybko zabieramy resztki pozostawione przez klientów, by jak najwięcej stolików było wolnych. Nigdy niczego nie marnujemy. Nawet złotówka nie może pójść na marne. Jeśli po zamknięciu zostaje jedzenie, to albo a) dajemy je bezdomnemu, o ile zaczekał 15 minut od zamknięcia, by nie odstraszać klientów, albo b) przeznaczamy na wybrany przez załogę dobroczynny cel.

Zawsze mówimy „dzień dobry” oraz „dziękuję” każdemu klientowi i pytamy jak im smakowało. Jeśli coś było nie tak, dajemy im zniżkowy kupon na następny posiłek. Próbujemy zapamiętać imiona klientów i konkurować przyjacielskością, szybkością oraz dobrym stosunkiem ceny do wartości. Chcemy by było nas tak miło odwiedzać, że klienci będą o tym mówić.”

Odpowiada to na podstawowe pytania: co robimy, dla kogo i jak to robimy. Nawet budka z kurczakiem może mieć wizję i kulturę organizacyjną.

Co z tego? Po co to wszystko?

  • Jest konieczne, by wszyscy wiedzieli co robić, gdy nie ma managera.
  • Są to zasady działania przedstawione, by personel i klienci wiedzieli czego się spodziewać od firmy oraz jak radzić sobie z nowymi problemami gdy się pojawią.
  • Daje to przedsiębiorstwu osobowość i tożsamość.
  • Jest to podejście mogące wzbudzać u personelu lojalność i zaangażowanie. Jeśli będą robić więcej niż pieczonego kurczaka, będą pracować lepiej.
  • Różnicuje to przedsiębiorstwo od jego konkurentów.

Ale co ze startupami?

Startup może mówić o tym, „jak traktujemy ludzi” i „jak chcielibyśmy pracować”, ale tylko jeśli mówi serio. Nic nie pachnie gorzej niż ściemy i hipokryzja. Jeśli budujesz oczekiwania, że jak tylko zaczniemy zarabiać, to nasze biuro będzie wyglądać jak u Google, to lepiej przygotuj się na zakup pufów sako. Pracownicy są inteligentni i potrafią być cyniczni. Pamiętaj o starej prawdzie: lepiej robić wrażenie niż mówić o zrobieniu go w przyszłości.

Lepiej mieć za hasło coś mało skomplikowanego, jak np. „chcemy się dobrze bawić i zarabiać pieniądze”, niż spisaną misję, która jest nieprawdziwa. Mówiłem kiedyś pracownikom podczas wdrażania ich w obowiązki, że idee i cele firmy są prawdziwe, ale jako żywa organizacja na pewno popełniamy błędy. Jeśli więc dostrzegliby rozdźwięk między hasłami i rzeczywistością, mieli mnie o tym poinformować.

Uważaj, by zobowiązywać się tylko do rzeczy, na które Cię stać. Dobra opieka nad ludźmi, przejrzystość i uczciwość działań, dobra komunikacja, słuchanie pracowników i delegowanie im odpowiedzialności, czy też pensje powyżej średniej są rzeczami o wiele ważniejszymi niż karty członkowskie na siłowni.

Podsumowując, dobrze mieć wartości oraz spisaną misję, ale najważniejsze jest, by stosować je w praktyce. Powiedz ludziom co robisz i jakie wyznajesz wartości. Codziennie staraj się dążyć do tych celów. Zarabiaj. Opiekuj się klientami i pracownikami. Płać dostawcom na czas, płać podatki i stale rosnącą dywidendę. Bądź liderem rynku i miejscem, z którego pracownicy są dumni. Tak wygląda atrakcyjna firma.

 

Autor: Richard Lucas – przedsiębiorca i anioł biznesu. 6 firm, 400 pracowników. Od 20 lat mieszka w Polsce.  Absolwent ekonomii na Cambridge University. Wspiera środowisko start-up jako coach i mentor oraz inwestor w projektach, które pozwalają robić rzeczy lepiej, szybciej, efektywniej i ciekawiej. Mówca na TEDxKraków.

 

 

 

Tłumaczenie z języka angielskiego wykonało biuro tłumaczeń MIW

 

 

Zdjęcie w nagłówku artykułu zostało udostępnione dzięki uprzejmości serwisu fotolia.com (© Viorel Sima)

Komentarze