Jest pierwszą na świecie substancją, która zawiera probiotyki (bakterie lub drożdże regulujące pracę przewodu pokarmowego i obniżające poziom cholesterolu we krwi) oraz kwasy tłuszczowe omega-3 (zmniejszają ryzyko zachorowania na raka). Prace nad ProBioKap trwają od 2010 roku. Badania zakończą się w przyszłym roku. Wtedy uczelnia ogłosi ofertę publiczną na sprzedaż patentu (licencji). Do czego można wykorzystać cudowny proszek? Do tworzenia zdrowszej żywności i ograniczania zapadalności na choroby, głównie cywilizacyjne. Dzięki temu, że substancja jest w proszku, można będzie nią tuningować praktycznie dowolne produkty - możemy doczekać się np. zdrowych chipsów. Więcej w Gazeta.pl: ProBioKap. Cudowny proszek wynaleziony w Szczecinie

Materiał zewnętrzny

Tworzenie stron i aplikacji bez kodowania? To możliwe!
Tworzenie stron i aplikacji bez kodowania? To możliwe!
W świecie technologii, gdzie każda firma stara się być na fali cyfrowej transformacji, pojawia się pytanie: czy można tworzyć strony internetowe i aplikacje...

Zobacz również