Reklamy
Artykuł sponsorowany

Opakowanie, czyli uważaj na szkodliwe substancje

Kanapka zawinięta w gazetę to już na szczęście przeszłość. Od czasów, kiedy był to jedyny sposób pakowania drugiego śniadania do szkoły lub pracy minęło wiele lat, a gazetę zamieniono na inne, ładniejsze i trwalsze materiały. Niestety, równie szkodliwe. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że kolorowy i drukowany papier zawierał ołów (farby drukarskie), który jest bardzo toksyczny i szkodliwy dla zdrowia.

Produkowane na masową skalę alternatywy dla drukowanego papieru nie okazały się zdrowsze niż ołów w farbie drukarskiej.

Szkodliwe substancje w opakowaniach do żywności

Między opakowaniem a żywnością mogą zachodzić wzajemne związki. Są one szkodliwe, niektóre są przyczyną alergii, inne wyjątkowo toksyczne mogą być przyczyną raka. Trzeba pamiętać, że toksyczność wynika ze składu chemicznego żywności wchodzącego w reakcję ze środkami, zawartymi w opakowaniu. Materiał, w którym można bezpiecznie przechowywać żywność suchą może być niebezpieczny dla tłuszczy lub wody i kwasów owocowych. Wchodzić w reakcję pod wpływem warunków atmosferycznych lub preparowania żywności, np. Bisfenol A używany w woreczkach ryżu i kasz staje się aktywny szczególnie podczas gotowania produktów i przenika do nich.

Najbardziej niebezpieczne i niedozwolone są:

  • Bisfenol A – stosowany np. do powłoki wewnętrznej metalowych puszek, woreczkach na kaszę i ryż, w tubkach past do zębów. Rozpuszczany jest przez cukier i tłuszcz. Zaburza gospodarkę hormonalną. Jest zakazany w niektórych krajach. Oznaczony symbolem BPA.
  • Trikloksan – niszczy bakterie, więc dodawany jest do antybakteryjnych powłok opakowań spożywczych i kosmetycznych a także w środkach czystości. Łatwo przenika przez skórę. Zaburza prawidłową pracę tarczycy i układu nerwowego.
  • Formaldehyd – stosowany w produkcji talerzy i opakowań z melaminy oraz plastikowych. Jest czynnikiem rakotwórczym.
  • Ftalany to kolejna substancja, zmieniająca gospodarkę hormonalną. Używane są między innymi w opakowaniach do pizzy i tzw. śmieciowego jedzenia.

Przeczytaj także: https://porady.org/jak-zapakowac-duzy-prezent

Czy jest alternatywa?

Unikanie szkodliwych substancji w opakowaniach żywności jest bardzo trudne. Nie zawsze stosowane one są intencjonalnie, tzn. z pełną świadomością szkodliwości. Dopiero wieloletnie badania wykazują ich szkodliwy wpływ na zdrowie. Problem, w czym przechowywać, czasami długo, (np. mrożoną pizzę) żywność pozostaje otwarty.

Wiele krajów przechodzi na stosowanie innych rodzajów opakowań, w wielu krajach nawet jogurty coraz częściej sprzedawane są w szklanych, recyklingowanych słoiczkach.

Coraz częściej świat szuka opakowań biodegradowalnych, do produkcji których używa się materiału roślinnego. Z powodzeniem wykorzystuje się kukurydzę. Nie tylko nie obciążają środowiska naturalnego, lecz również ich toksyczność jest zerowa. Niektóre opakowania nadają się do ….. spożycia, np. z otrąb pszennych.

Reklamy