Drożdżówka i kawa na śniadania, baton jako przekąska, a na obiad zestaw typu fast food lub z pobliskiego „chińczyka”. Twoje codzienne menu w pracy wygląda identycznie? A może przez całe 8 godzin zjadasz jedynie kanapkę z firmowego bufetu? Tak, wiemy – taki sposób żywienia wynika z braku czasu. Jednak poznaj 7 pomysłów na zdrowe i smaczne posiłki w pracy, które przygotujesz w mniej niż 30 minut i w ilości, która wystarczy nawet na 2 dni.
Kuskus z kurczakiem i brokułami
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 pierś z kurczaka
- mały brokuł
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki tartego sera mozzarella
- 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
- pieprz i sól do smaku
Kaszę zalej wrzątkiem i trzymaj pod przykryciem, aż napęcznieje. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka, dodaj paprykę, sól i pieprz. Lekko podsmaż. Brokuł umyj, podziel na różyczki, sparz wrzątkiem i pogotuj ok. 5 minut. Odsącz. Pomidory umyj i przekrój na pół. Do kaszy dodaj kurczaka, brokuły i pomidory. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku. Posyp na koniec serem.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka
- 1 cebula
- pół puszki kukurydzy
- 50 gram żółtego sera
- mały jogurt grecki lub majonez
- pieprz, zioła i sól do smaku
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i oddziel białko od żółtka. Zetrzyj na tarce z małymi oczkami do osobnych miseczek. Również ser żółty zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Tuńczyka odsącz z zalewy. Na dnie miski ułóż starte białko. Posmaruj je warstwą jogurtu/majonezu. Dodaj przyprawy. Ułóż kolejne warstwy – cebulę, tuńczyka, starty ser. Ponownie posmaruj je jogurtem/majonezem. Dodaj przyprawy. Górę posyp startym żółtkiem. Odłóż do lodówki, aby sałatka się schłodziła.
Nadziewana cukinia
- 1 cukinia
- szklanka ryżu
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 5 pieczarek
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 20 g startego żółtego parmezanu
- 2 łyżki oleju
- pieprz, sól do smaku
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Cukinię umyj, przekrój na podłużne połówki i wydrąż z nich miąższ, pozostawiając ok. 1-1,5 cm warstwę z każdej strony. Na patelnię wylej olej, dorzuć starty czosnek, pokrojone w kostkę pieczarki, papryki oraz cebulę i lekko podduś. Farszem nadziej cukinię. Zwiń każdą połówkę w folię aluminiową, ułóż na blaszce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 30 minut. Po wyciągnięciu cukinii z piekarnika, posyp je serem.
Kolorowe kanapki z hummusem
- 4 kromki chleba
- 1 opakowanie hummusu naturalnego (pasta z ciecierzycy)
- 1 pomidor
- 1 plaster wędzonego łososia
- 2 liście sałaty lodowej
- sól, pieprz do smaku
Dwie kromki posmaruj grubą warstwą hummusu. Na górę połóż liść sałaty. Łososia podziel na połowę i połóż na sałatę. Obłóż plasterkami pomidora, dopraw i przykryj wolnymi kromkami chleba.
Pełnoziarnisty makaron z bakłażanem i indykiem
- 150 g indyka
- 1 bakłażana
- 1 cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- szklanka makaronu razowego
- świeża bazylia
- łyżka oleju
- pieprz, słodka papryka i sól do smaku
Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę oraz kawałki indyka. Kiedy mięso przestanie być surowe, dodaj pokrojonego w kostkę lub plastry (0,5 cm grubości) bakłażana, dopraw. Dodaj nieco wody, przykryj i duś, aż bakłażan zrobi się miękki. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj, aż do odparowania zbyt dużej ilości wody. W drugim garnku zagotuj wodę, lekko ją posól i wrzuć makaron. Gotuj 5-8 minut. Odcedź makaron, dodaj do bakłażanu i wymieszaj. Udekoruj bazylią.
Jajeczne muffiny (4 sztuki)
- 2 jajka
- 3 plasterki szynki
- 2 plastry sera koziego lub feta
- mały por
- szczypiorek
- 2 łyżki mleka
- sól i pieprz do smaku
Jajka wbij do miski, dodaj mleko i roztrzep widelcem. Szynkę i ser pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek i por posiekaj. Skladniki dodaj do jajek. Dopraw masę do smaku. Przelej ją do silikonowych foremek do babeczek. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, włóż muffinki i piecz przez 20 minut.
Kurczak ze szparagami w sosie holenderskim
- jedna pojedyncza pierś z kurczaka
- 3 białe szparagi
- zioła prowansalskie, czerwona papryka w proszku, sól, pieprz
- świeża bazylia
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sos holenderski:
- 1 żółto
- 30 g masła
- 50 ml śmietany 30 proc.
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- sól i biały pieprz
Pierś umyj, osusz, pokrój na 3 kawałki i obsyp przyprawami. Ułóż na grillu i opiecz z każdej strony (ok. 3 minuty każda). Szparagi obierz, poodcinaj zdrewniałe końcówki. Zwiąż sznurkiem i włóż do gotującej się wody. Gotuj przez 10-15 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Nad garnkiem z gotującą się wodą, ubij trzepaczką żółtka. Dodaj masło i wciąż ubijaj. Na koniec dodaj śmietanę i przyprawy. Ubijaj aż sos zgęstnieje. Kurczaka włóż do plastikowego pojemnika. Obok ułóż szparagi. Całość polej sosem i posyp posiekaną bazylią.
W co pakować posiłki do pracy? Najlepszym rozwiązaniem są lunch boxy. Wybierz wersję umożliwiającą podgrzewanie w mikrofalówce oraz mycie w zmywarce.