Niezależnie od tego, czy na co dzień robisz zakupy w małym, osiedlowym sklepie spożywczym, czy też dużym supermarkecie, z pewnością zależy Ci przede wszystkim na świeżości i wysokiej jakości kupowanych produktów. Dlatego wszyscy właściciele takich sklepów muszą zaopatrzyć je w niezbędne wyposażenie do ekspozycji i przechowywania towarów spożywczych. W tym artykule omówimy najważniejsze elementy takiego wyposażenia.

Otworzenie własnego sklepu spożywczego, mięsnego, rybnego czy cukierniczego może się wydawać mało skomplikowane. Nie można jednak zapominać o najważniejszym wyposażeniu, takim jak witryny, regały czy lady chłodnicze, które pozwolą utrzymać najwyższą świeżość sprzedawanych produktów, a przy okazji wyeksponować je w atrakcyjny dla klienta sposób. Sprawdź, jak zakupić tego typu sprzęt i na co zwrócić uwagę!

Lady i regały chłodnicze - dlaczego są tak istotne?

Pewne towary w sklepach z branży spożywczej wymagają przechowywania w niskiej temperaturze. Dzięki temu zachowają swoją świeżość na dłużej i nie zepsują się zbyt szybko, a na dodatek zostaną odpowiednio wyeksponowane. Do takich produktów można zaliczyć m.in. wszelkiego rodzaju nabiał (sery, jogurty, świeże mleko), ale także mięso, wędliny, ryby oraz wyroby cukiernicze - ciasta, torty czy kanapki.

Ze względu na różnorodną charakterystykę tego typu towarów, istnieją też różne rodzaje urządzeń chłodniczych, pozwalających na ich odpowiednią ekspozycję. Do najpopularniejszych należą lady i regały chłodnicze. Różnią się od siebie przede wszystkim kształtem i wielkością: w ladach najczęściej eksponowane są ryby, mięso, sery i wędliny, natomiast w regałach, które są wyższe i zazwyczaj ustawiane przy ścianach, przechowuje się zwykle nabiał, napoje, jogurty, kanapki. Jeszcze innym rodzajem takich urządzeń zaliczanych do niezbędnego wyposażenia sklepowegowitryny chłodnicze, które dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach, a dzięki temu stanowią niezwykle uniwersalne urządzenia do przechowywania najróżniejszych produktów.

Na co zwrócić uwagę, kupując lady, regały lub witryny chłodnicze?

Najważniejszą kwestią, jaką należy ustalić przed zakupem wymienionych powyżej urządzeń chłodniczych, jest rodzaj produktów, jakie będą w nich przechowywane. Lady chłodnicze lepiej sprawdzą się bowiem w sklepie mięsnym czy na stoisku z wędlinami, a witryny - w cukierniach, kawiarniach, pubach czy sklepach spożywczych o ograniczonej powierzchni. Kolejnym istotnym czynnikiem będzie na pewno rozmiar oraz kształt urządzeń chłodniczych: czy chcesz ustawić je przy ścianie, na blacie, a może utworzyć z nich ciąg w kształcie litery L? Dodatkowo zyskujesz możliwość wyboru designu lady czy regału chłodniczego, a to nie pozostanie niezauważone przez klientów. Im bardziej prestiżowo wygląda wyposażenie sklepowe, tym więcej klienci są w stanie zapłacić za eksponowane w nim towary. W przypadku regałów chłodniczych należy także ustalić rodzaj otwierania drzwi, a w przypadku lad zadecydować o obecności wewnętrznego agregatu chłodniczego.


Materiał zewnętrzny

Tworzenie stron i aplikacji bez kodowania? To możliwe!
Tworzenie stron i aplikacji bez kodowania? To możliwe!
W świecie technologii, gdzie każda firma stara się być na fali cyfrowej transformacji, pojawia się pytanie: czy można tworzyć strony internetowe i aplikacje...

Materiał zewnętrzny

Rejestracja kasy fiskalnej – jak to zrobić?
Rejestracja kasy fiskalnej – jak to zrobić?
Rejestracja kasy fiskalnej jest kluczowym elementem prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce, w tym również w takich miastach jak Kraków. Proces...

Zobacz również